Délvideéki Kutató Központ

Aktuális
Leleplezték Szabó Dénes emlékhelyét
2013.10.15.
A magyarkanizsai Szent Pál-templom kertjében 2013. szeptember 29-én leplezték le és szentelték fel Szabó Dénes mártír-plébános emlékhelyét. Az emlékhely állítása a Délvidék Kutató Központ támogatásával valósult meg, mely immáron ötödik alkalommal biztosít méltó kegyeleti helyet a második világháborút követően a Délvidéken mártírhalált halt egyházi személy számára.
Az emlékhely megvalósítását a Délvidék Kutató Központ mellett Magyarkanizsa, Szeged és Röszke önkormányzata támogatta. A leplezésen egybegyűlteket Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ képviselője, valamint Kávai Szabolcs, tartományi képviselő köszöntötte. A plébánosról és az 1944-es eseményekről megemlékezett Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere, Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Az emlékművet Magyar Anna és Simor Márton, a dombormű alkotója leplezték le, melyet ezt követően ft. Zapletán Géza főesperes úr áldása követett. A mostoha időjárási körülmények, a fokozatosan erősödő esőzés ellenére az emlékhely leleplezését jelentős számú érdeklődő kísérte figyelemmel a templomkertben, de a templom előtt is sokan összegyűltek.
Szabó Dénest 1944. őszén büntetlenül hurcolták el Tóthfaluból, majd a Magyarkanizsán a városháza pincéjében tartották fogva. Annak ellenére, hogy ártatlan volt, és bűnösségét később sem igazolták, napokig kínozták, majd kivégezték. Szabó Dénes ma is jelöletlen tömegsírban nyugszik. Domborműve a templomkertben örök emlékül szolgál az utókornak.
 

VisszaVissza

Ugrás a lap tetejére